Voorbeeldbrief WIK herinneringsbrief voor btw-plichtige ondernemers

Met deze WIK-herinneringsbrief stuurt u een particuliere klant van een BTW-plichtig bedrijf een aanmaning om de factuur te betalen. De brief wordt conform de Wet Incassokosten opgesteld. Onze online contractentool Legal docs biedt een gemakkelijke oplossing voor het genereren van een voorbeeldbrief!

  • Aanmaning volgens de Wet Incassokosten 2012
  • Automatisch wettelijke incassokosten berekenen
  • Direct bruikbare WIK-brief na invulling

Wat bepaalt de Wet incassokosten (WIK)?

Deze wet heeft tot doel consumenten te beschermen tegen buitensporig hoge incassokosten. Volgens de wet zijn er specifieke bepalingen voor de wettelijke incassokosten die in rekening mogen worden gebracht boven op het factuurbedrag. Dit zorgt voor uniformiteit en duidelijkheid voor zowel ondernemers als consumenten.

Wanneer dient u een WIK herinneringsbrief te sturen?

Deze WIK herinneringbrief kunt u sturen naar particuliere klanten die na het verstrijken van de officiele betalingstermijn de rekening of rekeningen nog niet hebben voldaan.

Wat zijn de vereisten van de Wet Incassokosten voor het versturen van een herinneringsbrief? Conform de Wet Incassokosten moet een herinneringsbrief aan een aantal regels voldoen om juridisch geldig te zijn. De WIK vereist onder andere:

  • Een kosteloze verlenging van de betalingstermijn met 15 dagen na ontvangst van de brief;
  • Een aankondiging dat er een incassobureau zal worden ingeschakeld;
  • Vermelding van de incassokosten, Het is van cruciaal belang om de tekst van de herinneringsbrief strikt conform de regels op te stellen. We raden daarom aan om gebruik te maken van Legal docs. Hiermee bent u verzekerd van een correct geformuleerde brief.

Incassokosten inclusief of exclusief btw?

Als u de btw op de incassokosten niet kunt aftrekken, kunt u deze doorberekenen aan de klant door de incassokosten te verhogen met het btw-bedrag. Indien u wel btw-plichtig bent, mag u de btw op de incassokosten juist niet doorberekenen.

Via Legal docs kunt u kiezen tussen twee soorten herinneringsbrieven:

Kies de juiste voorbeeldbrief en vul het online formulier in, waarna Legal docs automatisch een correcte herinneringsbrief inclusief btw-berekening voor u genereert.